Deze opties hebben vaak een neutralere smaak, zijn eiwitrijk en nemen marinades goed op.
Smaak: neutraal, neemt smaak goed op
Beste bereidingen: wokken, bakken, frituren, grillen
Tip: eerst persen en marineren voor “kip”-bite
Smaak: nootachtig, stevige structuur
Beste bereidingen: wokken, grillen, stomen, marineren
Werkt goed als: kipstukjes, krokante “flintertjes”
Smaak/structuur: vezelig zoals pulled chicken
Beste bereidingen: stoofschotels, taco’s, curry’s, wok
Perfect voor: pulled “chicken” of “duck”-style gerechten
Basis: soja, erwteneiwit of tarwegluten
Beste bereidingen: roerbakgerechten, wraps, salades
Smaak/structuur: zeer stevige bite, lijkt op kipfilet of shoarma
Beste bereidingen: wokken, grillen, bakken
Structuur: taai, stevige bite
Toepassing: biefstuk-stijl, shoarma, wokreepjes
Umami: hoog, goede vleesvervanger
Beste bereidingen: wok, grill, stoof
Oesterzwam pulled-style: ideaal voor pulled “pork”
Beste voor: gehaktvervangers, vullingen, chili, stoofpotten
Tip: combineer met noten voor extra bite
Toepassing: burgers, taco’s, stoof, Mexicaanse wok
Basis: soja, erwteneiwit
Toepassing: bijna 1-op-1 vervanging in pastasauzen, wok, lasagne
Fijn voor: “gehakt”-structuur in pesto, crumble of vega-bolognese
Met nori, citroen en sojasaus krijg je een lichte “vis”-smaak.
Beste bereidingen: bakken, wokken, stomen
Smaak: zeewier (nori/kelp) geeft oceaan-aroma
Toepassing: wokgerechten, fish tacos, bowls
Populariteit: top in vegan communities
Gebruik: sushi, bagels, salades
Structuur: zacht en vettig zoals vis
Bereiding: bakken in olie, grillen, stomen
Ideaal voor: miso-aubergine, woksaus met citrus
Niet als hoofdproduct, maar geeft pure “umami van de zee”.
Fishless sticks, vegan zalm, visvrije tonijn
Toepassing: wokken, wraps, pasta, curry
1-op-1 vervanging: ideaal voor pasta, wok, taco’s
Structuur: rul en stevig
Gebruik: lasagne, chili, bolognese
Geeft: umami, sappigheid
Gebruik: burgers, sauzen, roerbak
Eieren (omeletreepjes in wok)
Kikkererwten (perfect voor curry en roerbak)
Bonenmix
Tofu in blok van €2,-
Seitan zelf maken (meel + water)
Diepvries groentemixen
Ideaal omdat ze snel bakken en veel smaak opnemen:
Tofu
Tempeh
Oesterzwam / shiitake
Vegetarische kipstukjes
Jackfruit
Aubergine
Broccoli + cashewnoten (klassieke combinatie)
Snel, feestelijk, aromatisch en gezond
Bereidingstijd totaal: ± 60 minuten
Licht en feestelijk, met frisse citrustonen.
12 gamba’s, gepeld
1 teen knoflook, fijn
1 tl gember, fijn
400 ml kokosmelk
400 ml kip- of groentebouillon
1 tl vissaus
Sap van ½ limoen
Koriander
Wok knoflook en gember kort.
Voeg bouillon en kokosmelk toe, laat 5 min pruttelen.
Voeg gamba’s toe en kook 2–3 min.
Breng op smaak met vissaus + limoen.
Serveer met koriander.
Een kerstklassieker, maar snel, modern en wok-stijl.
300 g spruiten, gehalveerd
75 g spekblokjes
1 el honing
1 el balsamico
Peper
Wok spek krokant. Haal het eruit.
Wok spruiten op hoog vuur tot ze bruin en knapperig zijn.
Voeg spek terug toe + honing + balsamico.
Kort omscheppen en serveren.
Zacht, winters en heel aromatisch.
400 g kippendij in reepjes
1 ui, dun gesneden
1 sinaasappel (sap + rasp)
2 el cranberrysaus
1 tl tijm
1 tl sojasaus
1 el boter of olie
Wok kip in hoge hitte goudbruin. Haal eruit.
Wok ui kort.
Voeg kip terug toe + sinaasappelrasp, sap, tijm.
Meng cranberrysaus + sojasaus erdoor.
Laat 5 min sudderen tot glanzende saus ontstaan is.
Perfect met: rijst, noedels of aardappelkroketjes.
Supersnel maar chique.
4 stukjes zalm of heilbot
100 ml champagne of droge bubbels (restjes zijn perfect!)
100 ml room
Zeste van ½ limoen
Peper, zout
Leg vis in de wok, giet champagne en room erbij.
Laat zachtjes garen (5–7 min).
Voeg limoenzeste toe.
Serveer met wokgroenten of rijst.
Winters, geurig en heerlijk naast elk kersthoofdgerecht.
300 g gemengde wokgroenten
100 g voorgekookte kastanjes
1 tl rozemarijn
1 el boter
Wok groenten op hoog vuur.
Voeg kastanjes en rozemarijn toe.
Nog 2 minuten meewokken.
Een warm, aromatisch dessert dat in 5 minuten klaar is.
4 peren, in parten
1 el honing
1 tl kaneel
1 zakje vanillesuiker
Optioneel: bolletje ijs
Wok de peren kort op hoog vuur.
Voeg honing, kaneel en vanille toe.
Laat 2–3 min karamelliseren.
Serveer warm met ijs.
Snijd alles vooraf — wokken is supersnel.
Werk met hoge hitte voor maximale smaak.
Combineer knapperige groenten met zachte elementen (vis, kip, fruit).
Voeg bij elk gerecht iets feestelijks toe: sinaasappel, cranberry, bubbels, kaneel, kastanje…