🥦 Vegetarische alternatieven voor vlees, vis en gevogelte

🍗 1. Alternatieven voor gevogelte (kip, kalkoen, eend)

Deze opties hebben vaak een neutralere smaak, zijn eiwitrijk en nemen marinades goed op.

✔ Tofu (stevig of extra stevig)

  • Smaak: neutraal, neemt smaak goed op

  • Beste bereidingen: wokken, bakken, frituren, grillen

  • Tip: eerst persen en marineren voor “kip”-bite

✔ Tempeh

  • Smaak: nootachtig, stevige structuur

  • Beste bereidingen: wokken, grillen, stomen, marineren

  • Werkt goed als: kipstukjes, krokante “flintertjes”

✔ Jackfruit (young green jackfruit)

  • Smaak/structuur: vezelig zoals pulled chicken

  • Beste bereidingen: stoofschotels, taco’s, curry’s, wok

  • Perfect voor: pulled “chicken” of “duck”-style gerechten

✔ Vegetarische kipstukjes (kant-en-klaar)

  • Basis: soja, erwteneiwit of tarwegluten

  • Beste bereidingen: roerbakgerechten, wraps, salades

✔ Seitan

  • Smaak/structuur: zeer stevige bite, lijkt op kipfilet of shoarma

  • Beste bereidingen: wokken, grillen, bakken

🥩 2. Alternatieven voor rood vlees (rund, varken, lam)

✔ Seitan (tarwegluten)

  • Structuur: taai, stevige bite

  • Toepassing: biefstuk-stijl, shoarma, wokreepjes

✔ Paddenstoelen (shiitake, portobello, oesterzwam)

  • Umami: hoog, goede vleesvervanger

  • Beste bereidingen: wok, grill, stoof

  • Oesterzwam pulled-style: ideaal voor pulled “pork”

✔ Linzen (groen, bruin)

  • Beste voor: gehaktvervangers, vullingen, chili, stoofpotten

  • Tip: combineer met noten voor extra bite

✔ Kidneybonen, zwarte bonen

  • Toepassing: burgers, taco’s, stoof, Mexicaanse wok

✔ Vegetarische gehakt-/reepjesproducten

  • Basis: soja, erwteneiwit

  • Toepassing: bijna 1-op-1 vervanging in pastasauzen, wok, lasagne

✔ Noten & zaden (walnoot, pijnboompit, zonnebloem)

  • Fijn voor: “gehakt”-structuur in pesto, crumble of vega-bolognese

🐟 3. Alternatieven voor vis (witvis, zalm, tonijn en schaaldieren)

✔ Tofu marinated "fish style"

Met nori, citroen en sojasaus krijg je een lichte “vis”-smaak.

  • Beste bereidingen: bakken, wokken, stomen

✔ Tempeh in zeewiermarinade

  • Smaak: zeewier (nori/kelp) geeft oceaan-aroma

  • Toepassing: wokgerechten, fish tacos, bowls

✔ Wortel “zalm” (gemarineerde wortellinten)

  • Populariteit: top in vegan communities

  • Gebruik: sushi, bagels, salades

✔ Aubergine “vis”

  • Structuur: zacht en vettig zoals vis

  • Bereiding: bakken in olie, grillen, stomen

  • Ideaal voor: miso-aubergine, woksaus met citrus

✔ Seaweed (nori, wakame, dulce)

  • Niet als hoofdproduct, maar geeft pure “umami van de zee”.

✔ Kant-en-klare vegan visproducten

  • Fishless sticks, vegan zalm, visvrije tonijn

  • Toepassing: wokken, wraps, pasta, curry

🥘 4. Alternatieven voor gehakt

✔ Vegetarisch gehakt (soja of erwteneiwit)

  • 1-op-1 vervanging: ideaal voor pasta, wok, taco’s

✔ Linzen + walnoten mix

  • Structuur: rul en stevig

  • Gebruik: lasagne, chili, bolognese

✔ Fijngehakte champignons

  • Geeft: umami, sappigheid

  • Gebruik: burgers, sauzen, roerbak

🌱 5. Budgetvriendelijke vegetarische alternatieven

  • Eieren (omeletreepjes in wok)

  • Kikkererwten (perfect voor curry en roerbak)

  • Bonenmix

  • Tofu in blok van €2,-

  • Seitan zelf maken (meel + water)

  • Diepvries groentemixen

🍜 6. Beste alternatieven voor de wok (topselectie)

Ideaal omdat ze snel bakken en veel smaak opnemen:

  • Tofu

  • Tempeh

  • Oesterzwam / shiitake

  • Vegetarische kipstukjes

  • Jackfruit

  • Aubergine

  • Broccoli + cashewnoten (klassieke combinatie)