Deze opties hebben vaak een neutralere smaak, zijn eiwitrijk en nemen marinades goed op.
Smaak: neutraal, neemt smaak goed op
Beste bereidingen: wokken, bakken, frituren, grillen
Tip: eerst persen en marineren voor “kip”-bite
Smaak: nootachtig, stevige structuur
Beste bereidingen: wokken, grillen, stomen, marineren
Werkt goed als: kipstukjes, krokante “flintertjes”
Smaak/structuur: vezelig zoals pulled chicken
Beste bereidingen: stoofschotels, taco’s, curry’s, wok
Perfect voor: pulled “chicken” of “duck”-style gerechten
Basis: soja, erwteneiwit of tarwegluten
Beste bereidingen: roerbakgerechten, wraps, salades
Smaak/structuur: zeer stevige bite, lijkt op kipfilet of shoarma
Beste bereidingen: wokken, grillen, bakken
Structuur: taai, stevige bite
Toepassing: biefstuk-stijl, shoarma, wokreepjes
Umami: hoog, goede vleesvervanger
Beste bereidingen: wok, grill, stoof
Oesterzwam pulled-style: ideaal voor pulled “pork”
Beste voor: gehaktvervangers, vullingen, chili, stoofpotten
Tip: combineer met noten voor extra bite
Toepassing: burgers, taco’s, stoof, Mexicaanse wok
Basis: soja, erwteneiwit
Toepassing: bijna 1-op-1 vervanging in pastasauzen, wok, lasagne
Fijn voor: “gehakt”-structuur in pesto, crumble of vega-bolognese
Met nori, citroen en sojasaus krijg je een lichte “vis”-smaak.
Beste bereidingen: bakken, wokken, stomen
Smaak: zeewier (nori/kelp) geeft oceaan-aroma
Toepassing: wokgerechten, fish tacos, bowls
Populariteit: top in vegan communities
Gebruik: sushi, bagels, salades
Structuur: zacht en vettig zoals vis
Bereiding: bakken in olie, grillen, stomen
Ideaal voor: miso-aubergine, woksaus met citrus
Niet als hoofdproduct, maar geeft pure “umami van de zee”.
Fishless sticks, vegan zalm, visvrije tonijn
Toepassing: wokken, wraps, pasta, curry
1-op-1 vervanging: ideaal voor pasta, wok, taco’s
Structuur: rul en stevig
Gebruik: lasagne, chili, bolognese
Geeft: umami, sappigheid
Gebruik: burgers, sauzen, roerbak
Eieren (omeletreepjes in wok)
Kikkererwten (perfect voor curry en roerbak)
Bonenmix
Tofu in blok van €2,-
Seitan zelf maken (meel + water)
Diepvries groentemixen
Ideaal omdat ze snel bakken en veel smaak opnemen:
Tofu
Tempeh
Oesterzwam / shiitake
Vegetarische kipstukjes
Jackfruit
Aubergine
Broccoli + cashewnoten (klassieke combinatie)